Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rozhovor s psycholožkou Pracher-Hilander: „Tohle je psychologická válka – nevzdávejte to prosím!”

12. 11. 2021

 

https://nastub.cz/w/d3feaef1-1227-4087-bc94-42cb7796e358

 

https://otevrisvoumysl.cz/

 

 

Přepis videa:

Katy Pracher-Hilander je poradkyní v oblasti hospodářství a politiky. Specializuje se na psychologii nalézání úsudku a rozhodování a na práci založenou na důkazech. Informuje o psychologické válce a přináší dobré zprávy o tom, jak se můžeme připravit na nadcházející události a jak můžeme přehodit výhybku. Následně vám přinášíme rozhovor, který můžeme vysílat s laskavým svolením Aufrecht Auf 1. Sami si poslechněte, co je v této době zapotřebí ke stržení pozitivní laviny.

AUFRECHT AUF1: s Elsou Mittmannsgruber – Rozhovor s psycholožkou Pracher-Hilander: „Nepotřebujeme dav!“ Vítejte, milí diváci, u nového vydání AUFRECHT AUF1. Mým dnešním hostem je sociální a hospodářská psycholožka Katy Pracher-Hilander. Již před několika týdny byla se mnou ve studiu a od té doby se těší velké oblibě na Auf1. Mnoho diváků nás požádalo o pokračování tohoto napínavého rozhovoru a my jim rádi vyhovíme. Katy Pracher-Hilander je poradkyní v oblasti hospodářství a politiky a specializuje se na práci založenou na důkazech a psychologii úsudku a rozhodování. Vítejte, paní Pracher-Hilander.

K. Pracher-Hilander: Dobrý den, paní Mittmannsgruber. Děkuji za pozvání.

E. Mittmannsgruber: V našem posledním rozhovoru jste mluvila o psychologické válce. Jak jsme na tom teď, už jsme tu válku prohráli?

K. Pracher-Hilander: Ne, ale musím říci, že z psychologického hlediska ta válka ještě vůbec pořádně nezačala. Takže skutečná válka teprve přijde. Právě teď je to něco jako klid před bouří. Lidé nyní dostali od vlády něco jako přestávku, aby se mohli trochu vzpamatovat, trochu zapomenout, vypustit trochu páry, nebo zapomenout na to, že byli trochu naštvaní nebo napjatí, aby mohli na podzim začít znovu s plnou mašinerií. To znamená, že jsme měli jen malé bitvy, ale ta skutečná válka politiky proti lidem teprve nastane.

E. Mittmannsgruber: Jak je možné, že teď máme oddech? Stále musíme nosit masky a testovat se. To není žádný oddech. Ale zdá se, že to tak vnímá většina lidí.

K. Pracher-Hilander: Přesně tak. V porovnaní s tím, čím jsme si už prošli, s lockdowny a dnes to a zítra ono, a nikdo se v tom nevyznal. Ale teď chodí lidé také křížem krážem, někteří s maskami, někteří bez nich, někteří s FFP2, někteří s něčím jiným, jiní s plenkami. Pak víme, že už byli opravdu úplně otřesení, nikdo se neorientoval a pobíhali úplně dezorientovaní. A nyní nastává malá fáze, kdy politici zveřejňují poměrně málo informací. Nyní se mohou trochu přeskupit, a to je zdánlivý ostrůvek klidu, který je nám nyní milosrdně dopřán. To je však třeba brát s rezervou. Ono tomu tak vůbec není. Ano, to znamená, že nyní je vhodná doba na to, abychom se stáhli a načerpali síly, trochu si odpočinuli, ale s vědomím toho, že nyní zase přijde něco, co pravděpodobně předčí ostatní věci, které se v programu doposud odehrály. A pokud to víte dopředu, tak k tomu samozřejmě můžete přistupovat úplně jinak. Ano, nezaskočí vás to, ale připravíte se na to a máte na paměti, že podzim teď např. znovu vyloží na stůl něco pořádného.

E. Mittmannsgruber: Ale zvykli jsme si už na opatření, stejně jako na masku nebo test, do té míry, že nám to téměř vůbec nevadí?

K. Pracher-Hilander: To je   . . . . . . .

 

https://otevrisvoumysl.cz/rozhovor-s-psycholozkou-pracher-hilander-tohle-je-psychologicka-valka-nevzdavejte-to-prosim/