Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tisíce obyvatel Frýdecko - Místecka se utopilo vodami Černého jezera z Lysé hory !!

29. 11. 2021

Tisíce obyvatel Frýdecko - Místecka se utopilo vodami Černého jezera z Lysé hory. Změna magnetických pólů Země v 17. století, utajená a z paměti lidí vymazána druhá Potopa Světa. Střípky této nedávné katastrofy jsou dodnes předávány v našich Slezských pohádkách a pověstech.

 

O Lysé Hoře vypravuje se, že naplněna jest vodou, která rozlije se a zatopí celé okolí, kdykoli obyvatelé této krajiny naplní míru hříchů svých.

V Lysé Hoře jest totiž od nepamětna jezero černé, ale pod zemí, takže nelze ho viděti. I byly jednou časy, že obyvatelé v kraji pod Horou Lysou, oddávajíce se prostopášnému životu, nevěřili v nic, ani v Boha, ani v ďábla. Neměli víry, neměli ctnosti, žili jako zvěř. Chlopi nechtěli robiť, jen dobře se mít. Ženy neznaly věrnosti, největší rozkoší byl jim hřích.

Nejednou se z otvoru Lysé hory vylily divoké spousty vod tmavých, a hnaly se dolů s hlukotem a rachotem strašným, nesouce zhoubu; stromy klesaly, nemohouce vzdorovati rozzuřené vodě; skály pukaly a balvany skalní řítily se dolů. Udeřila hodina soudu.

Hříšný lid teprv nyní zalekl se svých hříchů. Bylo pozdě. Voda pohltila tisíce lidí hříšných. Od Lysé hory, až ku Smrku a Kněhyni všecko dále bylo velkým černým jezerem, které vždy stoupalo výš a výše, neboť vždy nové spousty vod v přívalech divokých vysílala Lysá Hora dolů, které odnášely chaloupky a dobytek, a pohlcujíce životů lidských tisíce.

Později lidé, kteří se byli na Lysou Horu utekli, vraceli se pozvolna do údolí vodou zpustošeného, snášeti musili dlouho bídu a nouzi a litovali dřívějšího života prostopášného; až konečně vystavěvše si pracně nové příbytky a upravivše si zas pole, těšili se na úrodu novou, a zanechali dřívějšího života hříšného.

Lysá Hora vychrlí prý své vody zhoubné zase, kdyby lid upadl do hříchů dřívějších .

Podle jiného vypravování:

 A voda se leje, leje dolů do nížiny, jakoby potopa světa nastávala. — Za několik dní bylo údolí mezi Ondřejníkem, Kněhyní, Smrkem a Lysou jedním velkým jezerem. Lidé ustrašení utíkali na hory a nevěděli, kterak tu vodu zastaviti. Až konečně jeden starý báča poradil, aby mrtvému ovčákovi hlavu uťali a tou hlavou zřídlo zacpali. A když hlavou zřídlo zacpali, přestala voda vytékati. Jezero pak odteklo tou cestou, jakou dnes řeka Ostravice teče . . . . .

 

https://cs.wikisource.org/wiki/Slezsk%C3%A9_poh%C3%A1dky_a_pov%C4%9Bsti/%C4%8Cern%C3%A9_jezero_v_Lys%C3%A9_Ho%C5%99e

 

https://noemova-archa.estranky.cz/clanky/historie-potopy-sveta/severni-magneticky-pol-zeme-se-presunuje-do-ruska.-pricina-potopy-17.-stoleti---.html